Asam Rebus Nenas Ikan Tenggiri

Assalamualaikum..

Kita ialah apa yang kita makan. Itu memang ayat power. Kalau makanan yang kita ambil tu lemak,, berlemak lah kita. Kalau serat,, berserat lah kita. Kalau bergula... alamat bergulalah darah kita.. Kalau banyak yang kita makan,, alamat besarlah badan kita... Kalau sedikit sangat.. kurus kering lah jadinya.. Begitulah serba sedikit maksud ayat power tadi..
Memang penting menjaga makan. Banyak penyakit berpunca dari perut. Kalau nak sihat,, apa kata kita pilih hidangan sihat. Di rumah Mardhiyya ni,, nak juga berkongsi dengan pembaca semua beberapa resepi sihat lagi lazat. 

Kali ni,, kita cuba resepi Asam Rebus Nenas Ikan Tenggiri. Cer tengok gambarnya dulu... Terancam ke .. mengancam...



Tak susah mana pun memasaknya..

Ini bahan-bahan yang diperlukan..
Nenas di potong potong

ikan tenggiri segar




cili merah, cili padi, bawang merah, bawang putih, serai, bunga kantan.

cili dan bawang dikisar lumat

Tumis bahan kisar dengan sedikit minyak

Bila dah agak garing, masuk ikan & air
Asam keping jangan dilupakan..


serbuk pati ikan bilis ni.. boleh jerr gantikan dgn belacan. Tapi saya kurang makan belacan. Ada resdung.. huhuhu...
Tengoklah harga bunga kantan tu... 2 kuntum,, 5 hinggit lebih... Adui,, kalau tanam kantan ni boleh kaya...


Akhir sekali,, masukkan nenas, bunga kantan dan serai yang dah di titik.. Biar mereneh dgn api kecil. Perasakan dengan sedikit garam dan gula...
 Silalah cuba resepi ringkas, lazat dan berkhasiat ini... Terlajak sedap nyer...
Sekian dulu entri kali ini...Daa..

Comments